lördag 8 oktober 2016

Lussebullar

Åh så gott det hade varit med lussebullar.
Jag brukar använda recept från min stora bakbok. Men funderar på att pröva ett annat recept. Skulle vilja ha dem saftigare.

Bild från Leila

Här kommer ett recept från Leila. Funderar på att pröva det. Någon som testat och tycker dem blir saftiga?

24-32 LUSSEKATTER
Leilas Lussekatter

200 g smör 
2 kuvert (1 g) saffran 
5 dl mjölk (3 %) 
½ dl vispgrädde
1 pkt (50 g) jäst 
2 ekologiska ägg 
2 dl strösocker 
1 krm salt
16-17 dl vetemjöl special

1 ägg vispat +1 msk vispgrädde (till att pensla lussekatterna med) och russin till garnering
Smält smöret i en kastrull tillsammans med saffranet och låt det koka upp.
Ta av från värmen och tillsätt mjölk och vispgrädde.
Vispa ut jästen med den fingerljumna vätskan i en skål/ bunke. Tillsätt ägg, strösocker och salt.
Arbeta in vetemjölet i degen lite i taget tills degen börjar släppa från kanterna (jag brukar använda en bakmaskin och knåda degen i cirka 10 -15 minuter så att proteinet i mjölet utvecklas och degen blir smidig).
Låt degen jäsa i bunken under en bakduk, i cirka 45 – 60 minuter.
Knåda degen (runddriv) ett par tag på ett mjölat bakbord och dela degen på 4 bitar och dela varje fjärdedel i antingen 6 eller 8 bitar.
Sätt ugnen på 200 grader, varmluft.
Rulla ihop till lussekatter och lägg dem på bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i cirka 45-60 minuter.
Blanda ägget med grädde i en skål och pensla lussekatterna. Garnera med russin och grädda lussekatterna i 8-10 minuter.

2 kommentarer:

  1. Jag har inte prövat dessa men Leilas kanelbullar är väldigt saftiga så det kan ju vara ett bra tecken...:) Har du prövat att byta ut sockermängden mot samma mängd vit baksirap? Det gör alltid jag när jag bakar bullar och det blir mycket bättre!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för det tipset =) Nej det har jag aldrig provat, jag är inte jättebra på att baka så hade aldrig vågat byta ut haha, jag bara följer recept. Men detta ska jag komma ihåg =)

      Radera